Katedralen i Bebådelsen

På krönet av Borovitsky Hill vid den södra änden av Sobornaya Ploshad (Cathedral Square) står katedralen i Bebådelsen. 

Den första kyrkan byggdes på denna plats så tidigt som 1397 på order av storhertigen Vassily I. Den nuvarande byggnaden är från 1484 då Ivan III (den store) den stora moskovitiska väldets byggare beställde en ny katedral. Det avslutades i 1489 av Krivtsov och Mishkin, murare från Pskov, som blandas med grekiska och ryska stilar i sin design.

Generationer av prinsar och tsarer har förändrat katedralen. Ivan IV (den förskräcklige) hade katedralen återuppbyggd på 1600-talet och lade till fyra små sidokapell, var och en med en enda kupol, medan ytterligare två kupoler lades på baksidan av byggnaden och alla nio kupoler var förgyllda. Tsaren sattes under kyrklig botgöring när han gifte sig för fjärde gången (tre var den högsta kyrkan skulle tolerera). Detta ledde till byggandet av en ny veranda för honom att stå under under tjänster.

Katedralen är känd för sin magnifika ikonostas, avskärmning heliga delen av kyrkan från insyn. Ikoner av olika artister från 1400 till 1900-talen.

Katedralen i Bebådelsen byggdes ursprungligen genom passager till den privata fjärdedelen av den kungliga familjen. Domkyrkan användes för att fira namnsdagar, bröllop, dop och så vidare. Katedralen i Bebådelsen skadades svårt under revolutionen då Kreml kom under attack från artillerield. År 1918 var katedralen stängd som en plats för tillbedjan och fungerar nu officiellt som ett museum.