Kläder för rätt årstid

Vinter

På vintern som varar från mitten av november till mitten av mars är temperaturen genomsnitt om -8 ºC och det finns gott om sol att avvärja symptomen på kyla. Moskva är karakteristiskt vacker efter kraftiga snöfall när det vita vänder den hektiska staden till en dämpad och glad plats. Särskilt när de första snön kommer i november. Förutsatt att du prickar in det är detta ett utmärkt tillfälle att komma dit med barn och det finns gott om möjligheter att åka pulka, skridskor eller bara njuta av den magiska atmosfären i den historiska stadskärnan.

25 December är en arbetsdag i Ryssland och den ortodoxa julen firas den 6 januari och nyår är vintersemester. Fester tas på allvar och fortsätter ända fram till den ortodoxa nyåret . Om du har vänner eller familj där att detta är en bra tid att komma och hälsa på dem. Annars kan du känna lite utanför denna stora helgtid.

Viktiga kläder på vintern är mössa, halsduk och handskar. Tjocka strumpor och vinterstövlar samt massor av lager och en genuint varm rock. Tänk på att även om det är kallt på gatan är  det inomhus väl över ”rumstemperatur” så om du planerar att tillbringa hela dagen utomhus klär du dig bättre med saker som lätt kan tas bort och sätta på igen. Långkalsonger är inte nödvändigtvis det bästa valet.

Vår

Våren är inte renodlad glädje i Moskva. I slutet av vintern innebär snötining som betyder slask och smuts med temperaturer svävar omkring 0 ° C och det ofta under flera veckor i mars. På något sätt är detta också den tid när saker går sönder eller blir avskurna oftast. I april dock är det värsta över och staden vänder till grönt och vädret är relativt milt. Detta är förmodligen den mest populära tiden för turister att besöka staden för sightseeing och stadslivet är fortfarande i full gång.

Början av maj är en annan tid för hela landets festande med två helgdagar – 1 maj och Victory dag den 9 maj, bara en veckas mellanrum och mycket lite arbete i mellan. Om du vill se parader, fyrverkerier och ryska gatufester då är detta definitivt tiden.

Temperaturer går inte mycket över 10 ° C före maj så du måste fortfarande ha en yllerock och det är värt att ta med halsdukar och handskar för säkerhets skull. Tuffa skor eller stövlar rekommenderas också för att klara av slask och lera, även om Moskva har ett ganska torrt klimat är ett paraply fortfarande viktigt vid denna tid på året.

Sommar

Moskva är en annan stad på sommaren. Från början av juni och framåt börjar temperaturen stiga upp mot trettio som i en kustlös stad som denna kan kännas ganska varmt och de flesta moskoviterna svarar genom att försöka att tillbringa så mycket tid som möjligt borta från staden, antingen på semester eller de flesta helger vid datja. Juni är fortfarande en bra tid att besöka staden och om du planerar en längre vistelse under sommarmånaderna är naturligtvis den bästa tiden att komma ut till attraktioner i närheten av Moskva.

Om du planerar att resa ut i naturen så är det värt att använda insektsmedel av något slag. Tänk också på att även om du ha bekväma kläder så tenderar ryssarna att klä en lite mer formellt än sina västerländska motsvarigheter

Höst

Hösten kommer snabbt i Moskva med start i mitten av september. Stämningen i staden ändras och alla får gå tillbaka till arbetet efter sommaren och blir redo för den kommande vintern men det är också början på Moskvas kulturår med en ström av premiärer och öppningar efter sommaruppehållet för att sätta lite energi tillbaka till stadslivet.
Slutet av september kan ta en vecka eller mer av vad ryssarna kallar ”brud leto”, mormors sommar när Moskvas parker och boulevarder är särskilt vackra men i oktober kommer temperaturen att minska dramatiskt och den första snön är snart på väg.

Post navigation