Kristus Frälsarens katedral

 

En av de mest imponerande och kontroversiella byggnader i Ryssland har den uppståndne Kristus Frälsarens katedral en kort men turbulent historia. Kristus Frälsarens katedralDet var ursprungligen en beställning efter Napoleons nederlag men arbetet började inte på konstruktionen förän till 1839. Designad av den stora S: t Petersburg arkitekten Konstantin Ton som också var ansvarig för Grand Kremlin Palace och Kreml arsenalen och vars kyrka designades i pionjär-bysantinsk-väckelse stil  var det så att domkyrkan uppfördes för maximal effekt på banvallen bara några minuters promenad från Kreml. Tyvärr innebar detta förstörelsen av det medeltida Alekseevskiy klostret som ger en spännande ironi till katedralens eget öde.

Den enorma och extremt dyra domkyrkan invigdes slutligen 1883 och dess stora kopparkupoler dominerade Moskva silhuett. Dock hade domkyrkan tagit nästan lika mycket tid att bygga och att dekorera eftersom det skulle förbli stående i sin ursprungliga inkarnation. För av ganska uppenbara skäl var den utpekad av den sovjetiska regeringen för destruktion och 1931 sprängdes den i bitar för att ge plats för en föreslagen Palace sovjet en av de mest inflytelserika bitar av arkitektur aldrig skulle byggas. Den konstruktion som godkänts av Stalin skulle ha stått över 400 meter hög med en stor staty av Lenin på toppen och även om det aldrig byggdes var ritningen ändå förfader de sju systrarna, de magnifika stalinistiska skyskraporna som sänker sig över centrala Moskva. Endast grunden hade färdigställts när andra världskriget gjorde ett abrupt slut på ett så ambitiöst projekt och Stalins efterträdare, Nikita Chrusjtjov, hade ingen plan för sådana storslagna planer av hybris. Projektet övergavs och platsen överlämnas till bli en utomhuspool, den största i världen som hölls vid en temperatur av 27 ° C året runt. Resultatet blev en tjock beläggning av dimma som resulterade i ett antal ohyggliga dödsfall bland simmare.

Den symboliska betydelsen av platsen bekräftades efter nedgången i Sovjetunionen när en ambitiös borgmästare Yuri Luzhkov gått samman med den ortodoxa kyrkan för att återuppliva katedralen i en $360 miljoners ombyggnation. När den färdigställdes 2000 är den nya katedralen löst baserad på sin ursprungliga design men byggd med moderna byggmaterial och utrustade med alla moderniteter inklusive luftkonditionering, telesystem, hissar och garage. Besökare kan bara se katedralen som en del av en organiserad rundtur en av höjdpunkterna är utsikten från den 40 meter höga utsiktsplattformen.