Röda torget

Röda torget började som en slum, en kåkstad av trähus klustrade under Kremls murar som inrymt en samling brottslingar och fyllon vars status lämnade dem utanför de officiella gränserna i den medeltida staden. Det har rensats på order av Ivan III i slutet av 1400-talet men förblev platsen för offentliga avrättningar.

Torgets namn har ingenting att göra med kommunism eller med färgen på många av sina byggnader. I själva verket kommer från ordet ”Krasnyi” som en gång betydde ”vacker”, och har endast kommit att betyda ”röd” i dagens ryska. Namnet blev officiellt i mitten av 1700-talet  och hade tidigare hade varit Trinity Square på grund av Trinity Cathedral som var föregångaren till Vasilij. Populärt var det också känt som ”Fire Square” vilket återspeglar det antal gånger medeltida Moskva brännts ner under de mongoliska invasionena då det var platsen för hårda strider och ända fram till slutet av 1700-talet stod kanonerna stod redo att försvara torget.

Röda torget kom till PÅ 1900-talet då det var mest känt som platsen för officiella militära parader som visar världen styrkan i den sovjetiska krigsmakten. Två av dessa kommer att bli ihågkomna för evigt. Den första var paraden den 7 november 1941 då kolonner av unga kadetter marscherade genom torget och rakt fram till frontlinjen som vid den tidpunkten var mindre än 50 km från Moskva. Den andra var segerparaden den 24 juni 1945 då två hundra nazistiska anhängare kastades framför mausoleumet och trampades av sovjetiska befälhavare i firandet. År 2000 sågs återvändande trupper på Röda torget med en parad för att markera 50-årsdagen av slutet på andra världskriget.

Sedan har tyngdpunkten flyttas från officiell pompa ståt till allt från rockkonserter, stora klassiska musikföreställningar och en hel rad stora evenemang från modevisningar till festivaler i cirkuskonst. Moskva mötte millennieskiftet här med stort fyrverkeri och gatufest.

Idag är det svårt att tänka sig en plats som är mer älskad av moskoviterna och besökare till staden. Den varierade skönheten i arkitekturen och den magiska atmosfären motsäger torgets ofta brutala och blodiga historia men kombinationen gör Röda torget en verkligt fascinerande plats som du kommer att vilja komma tillbaka till igen och igen.