St. Basil’s Cathedral

Även om det är känt att denna legendariska byggnad officiellt kallas ”katedralen i förbön av Jungfrun”. Med det populära alternativet avser Basil den välsignade, en Muscovite ”helig dåre” som begravdes på platsen (i Trinity Cathedral som en gång stod här) några år innan den nuvarande byggnaden uppfördes.

Katedralen beordrades av Ivan den förskräcklige för att markera 1552 fångster av Kazan från mongoliska styrkor. Det avslutades i 1560. Det är ganska mycket äkta historia som är känt om detta berömda landmärke. Där dock massor av legender finns. Inget är känt om byggare, Barma och Postnik Jakovlev utom deras namn och tvivelaktiga legend som att Ivan hade dem förblindade så att de inte skulle kunna skapa något att jämföra med. Historiker enhälligt anger att detta är ingenting annat än urban folklore.

Arkitektoniska specialister kan än idag inte komma överens om den styrande idén bakom strukturen. Antingen vördnad till kyrkorna i Jerusalem eller genom att bygga åtta kyrkor runt en central nionde som skulle representera en medeltida symbol för åtta-pekad stjärna. Det ursprungliga konceptet av katedralen i Medling har dolts från oss under lager av stilistiska tillägg och nya kyrkor läggs till huvudbyggnaden. Faktum är att när den byggdes var katedralen vit för att matcha den vita stenen Kreml och lökkupoler var i guld snarare än mångfärgade och mönstrade som de är idag.

UNder 1800-talet ersattes klocktorn och trappor täcktes med välvt tak och kupoler ersattes med dekoration. 1860 målaeds domkyrkan med en mer komplex och integrerad design och har varit oförändrad sedan.

Ett tag i Sovjetunionen var det tal om att riva Vasilij – främst eftersom det hindrade Stalins planer för parader på Röda torget. Det har bara sparats tack vare arkitekten Pjotr Baranovskij. När han skulle förbereda byggnaden för rivning vägrade han kategoriskt och skickade Kreml ett extremt trubbigt telegram. Domkyrkan förblev stående och Baranovskij’s bevarandeåtgärder gav honom fem år i fängelse.

Katedralen är nu ett museum. Under restaureringen på sjuttiotalet ver det en spiraltrappa i trä som upptäcktes inom en av väggarna. Besökare nu ta denna väg in i den centrala kyrkan med sitt extraordinärt skyhöga tälttak och en fin ikonostas. Du kan också gå längs den smala slingrande galleriet täckt av vackert mönstrade målningar.